Vapauttava retkiluistelu on kokeilun arvoinen talvilaji

  • tehnyt

Vaikka suomalaiset yleensä ovat hanakoita narisemaan talvikeleistä, kylmistä ilmoista, lumesta ja jäästä saa myös irti paljon iloa. Sehän on vain asennekysymys. Yksi talven hauskimmista ja ehdottomasti parhaista ulkoilulajeista on retkiluistelu. Melkein kaikki osaavat luistella, onhan luistelu kuulunut jo koulun liikuntatuntien ohjelmistoon. Retkiluistelun voi helposti aloittaa vaikkei osaisikaan kolmoissalkovia tai piruetteja, riittää kun on hyvä perusluistelutaito ja kelpo kunto.

Retkiluistelussa saa yhdistettyä vapaan luonnossa liikkumisen ja urheilun ilot. Luistimilla voi liikkua juuri niin nopeasti tai hitaasti kuin haluaa ja valita juuri sen pituinen reitti kuin kokee itselleen sopivaksi. Retkiluistelun ei ole tarkoitus olla läkähdyttävä suorituslaji, vaan lähinnä miellyttävä ulkoilukokemus.

Vapauttava retkiluistelu on kokeilun arvoinen talvilaji

Reittien valinta

Etenkin rannikkoseutujen luonnonjäät ovat oiva paikka retkiluistelijalle. Rannikon vaihtelevat sää-olosuhteet mahdollistavat tarpeeksi paksun jääkerroksen synnyn kun talvi on varsinaisesti saapunut. Tarpeeksi paksuja jäitä voi joutua ehkä hieman odottelemaan mikäli merenjäällä suunnittelee luistelevansa, mutta järvet ja joet yleensä jäätyvät jo ennen lumen tuloa. Meren jäällä luistelu vaatii harrastajalta enemmän osaamista ja myös taitoa lukea sää- ja jääolosuhteita. Sisämaan järviseuduilla on aurattuja luistelureittejä joita kunnat pitävät yllä. Reittejä löytyy useiden kymmenien kilometrien verran, ja luistelureitit ovatkin hyvä keino oikaista järven poikki, ja vaikka taittaa työmatka luistellen. Meren jäällä tuuli yleensä siirtää lumia jäänpinnalla, joten suuria kinoksia ei pääse syntymään, ja  meren jäällä pystyy hyvin luistelemaan. Meriluistelussa kannattaa muistaa että jäätynyt pinta saattaa tuulen ansiosta olla välillä aika epätasainen, joten varovaisuuteen on syytä.

Tarpeelliset ja elintärkeät varusteet

Retkiluistin on oikeastaan vain terä joka kiinnitetään vaelluskenkiin tai monoihin. Terä kiinnitetään sopivalla siteellä. Kengän tulee olla tarpeeksi tukeva ja luisteluun sopiva. Luistinteriä saa myös vuokrattua (Suomen Latu), mikäli ei ole aktiiviharrastaja ja omista omaa paria. Luistelureissulle pitää pukeutua tarpeeksi lämpimiin, tuulenpitäviin vaatteisiin. Jäällä tuulee aina hieman ja lämpötila on matalampi kuin rannikon suojassa. Pakolliset varuteet sekä järvellä että merellä luistellessa ovat naskalit, joita pidetään kaulalla valmiina, jotta saa raahattua itsensä takaisin jäälle mikäli se pettää alta. Vaihtovaatteet, mieluiten vedenkestävässä repussa, joka voi toimia samalla kellukkeena. Samaan reppuun voi pakata lämmintä juotavaa ja pientä syötävää, joista saa lämpöä ja energiaa. Heitto- ja pelastusköysi, sitä useampi mitä suurempi ryhmä luistelee yhdessä. Jääsauvalla voi tarkastaa jään paksuuden ja se on oleellinen turvaväline luistelureissulla.

Tarpeelliset ja elintärkeät varusteet

Luisteluretkelle voi myös ottaa mukaan kypärän ja polvisuojat sillä vauhti kasvaa helposti aika kovaksi ihanteellisissa olosuhteissa. Luistimen varaterä voi olla myös aika näppärä lisävaruste. Jos side vaikka hajoaa siellä ulapalla, on aika haastavaa liukastella pitkä matka rannalle pelkillä kengillä. Retkiluistelua voi harrastaa yksin tai ryhmässä. Suositeltavaa kuitenkin on, että merenjäälle eikä suurille järvenselille menisi yksin luistelemaan. Pulaan joutuessa, yksinäisyys korostuu ja voi olla kohtalokastakin. Valmiiksi auratuilla jääradoilla voi harjoitella hyvin retkiluistelua ja kehittää taitojaan haastavampia olosuhteita varten. Ennen luisteluretkelle lähtöä pätee sama sääntö kuin muuhunkin luonnossa liikkumiseen, ilmoita mihin olet menossa ja mitä reittiä. Retkiluistelu on parhaimmillaan hiljaisuudessa, kauniissa talvisessa luonnossa liikkumista leppoisaan tahtiin kiiltävän jään pinnalla. Luonnon läheisyys ja kiireettömyys on upea tunne ja maisema on jäältä käsin hyvin erilainen. Vaikka retkiluistelussa on omat vaaransa, hyvillä varusteilla ja tietotaidolla pärjää hienosti. Muistetaan että luonnossa liikutaan aina luonnon ehdoilla ja sitä kunnioittaen.