Opiskele tapahtumatuotantoa

Opiskele tapahtumatuotantoa

Olet varmasti ollut joskus jossain tapahtumassa. Korttelipäivät, kahvilapäivä tai ihan tavallinen konsertti. Tapahtumat ovat olennainen osa elämää ja monesta eri syystä. Tapahtumia järjestetään niin viihteen vuoksi, kuin työelämässä. Voit nauttia esiintyjistä tai oppia jotain uutta tapahtumasta riippuen.

Mikäli etsit itsellesi sopivaa ensimmäistä uravalintaa tai haluat vaihtaa alaa, tapahtumatuotannon opiskelu voisi olla sinulle sopiva juttu. Miksi? Oikeastaan juuri siksi, että se on niin monipuolinen ja tarjoaa jokaiselle ihmiselle jotakin, sekä jokainen voi tuoda omia vahvoja osaamisalueitaan alalle.

Tapahtumatuotanto on monimuotoinen ala, joka koostuu hyvin monesta eri oman alansa ammattilaisesta. Yhden hengen tapahtumia on todella harvoin ja lähes aina tapahtumissa on useita eri tekijöitä. Esimerkiksi konsertissa on tuottajan lisäksi ääni- ja valomiehet, sekä tietysti itse esiintyjät. Lisäksi pitää miettiä lipunmyyntiä ja turvallisuutta.

Jo pelkästään yhden konsertin järjestämisessä on paljon mietittävää ja osattavaa. Tapahtumatuotantoa pääseekin parhaiten opiskelemaan opiskelemalla tapahtumatuottajaksi. Silloin saat parhaimman käsityksen siitä, mitä tapahtumien järjestämiseen vaaditaan ja mitkä ovat ne lakisääteiset vaatimukset.

Tapahtumatuottajaksi?

Tapahtumatuottajaksi voi päästä montaa eri reittiä, eikä olekaan olemassa yhtä oikeaa koulutusta tai toista parempaa. Kannattaakin miettiä, että millaiset tapahtumat kiinnostavat sinua – mikä viehättää ja mikä pelottaa. Omia pelkoja ei kannata kokonaan vältellä, mutta ne voivat antaa suuntaa paremmin sinne, missä voit loistaa parhaimmillasi.

Tapahtumatuottajaksi voi päästä esimerkiksi opiskelemalla suoraan tapahtumatuottajaksi tai sitten vaikkapa kulttuurituottajaksi. Riippuen siitä, mitkä ovat omat kiinnostuksenalueesi ja kiinnostavatko nimenomaan kulttuuritapahtumat sinua, voi kulttuurituottajan koulutus olla hyvä ratkaisu.

Tapahtuma-alan koulutuksia löytyy onneksi erilaisia vaihtoehtoja ja koulutuksia pystyy käymään monella eri tasolla. Yleisimpiä ovat AMK- ja YAMK-tutkinnot. Niistä saa hyvän verkoston ja turvallisen ympäristön tutustua tapahtuma-alaan, josta voi ponnahtaa sitten myöhemmin työmaailmaan esimerkiksi työharjoittelujen kautta.

Tapahtuma-ala on niin monipuolinen, ettei kuitenkaan tuottajan rooli ole se ainoa vaihtoehto. Tapahtumiin voi perehtyä muidenkin koulutusten kautta, mutta se onkin sitten kiinni omista tavoitteista ja haluistaan. Mikäli kuitenkaan et ole varma siitä, mikä tapahtuma-alalla viehättää eniten, tapahtuma- tai kulttuurituottajan koulutuksissa se usein selviää.

Millainen on hyvä tapahtumatuottaja?

Tähänkään kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta muuten, kuin että hyvä tapahtumatuottaja osaa olla joustava. Tapahtumia järjestäessä tulee olla monin tavoin joustava ja venyä jokaiseen suuntaan. Riippumatta siitä, mikä sinun osaamisesi tapahtumaa järjestäessä on, todennäköisesti sinulta vaaditaan myös jotain muuta.

Tapahtumatuotanto on muuttuva ja melko hektinen ympäristö, jota voidaan verrata jopa Wall Streetin pörssikauppoihin. Tilanteet muuttuvat jatkuvasti, sinun tulee olla tietoinen erilaisista voimassa olevista lakisäädöksistä ja löytää ne huipputekijät järjestämään tapahtumaa kanssasi.

Mitä enemmän tekijöitä tuotannossa on, sitä enemmän on mahdollisuutta virheisiin. Tapahtumatuotannossa juuri mielenkiintoista onkin se, kun tapahtumajärjestäjä tai -tuottaja osaa nähdä ja ennakoida mahdolliset virheet, sekä korjata ne ennen, kuin jotain tapahtuu. Tämä pätee melko monessa tapahtumatuotannon tehtävässä muutenkin.

Vaikka tapahtumatuottajan tehtävä ei olekaan se helpoin ja on todellakin olemassa monia erilaisia hyviä ja menestyneitä tapahtumatuottajia, voidaan sanoa, että kun pelataan isolla riskillä, tulee myös isoja voittoja. Menestynyt tapahtuma voi saada valtakunnallisen tai jopa kansainvälisen maineen.

Tästä syystä hyvä tapahtumatuottaja osaa myös arvioida oman osaamisensa, sekä hyödyntää sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Riskejä kannattaa ottaa, välillä kannattaa haukata kakusta vähän isompi palanen, mutta tärkeää on suunnitella, miten sitä palaa sitten pureskelee, jos käy jotain hassusti. Omasta ammattitaidosta saa ja kuuluukin olla ylpeä, mutta varmista, että sinulta sitä löytyy.