Maailman vanhin talviurheilulaji eli hiihto

  • tehnyt

Meille suomalaisille talviurheilu on kaikkein perinteisintä urheilua ja talviurheilulajeja on harrastettu ikuisuudet. Niitä on harrastettu erilaisissa muodoissa jo vuosituhannet aina tähän päivään asti. Suomessa talviurheilu onkin ollut todella isossa roolissa, sillä usein meidän pisin vuodenaikamme on talvi, jolloin tekemistä ja lajeja riittääkin jokaiseen makuun. Näitä lajeja on harrastettu vuosista toiseen, tietenkin hieman muokkaillen niitä nykyaikaisempaan muotoon. Talviurheilulajit ovat tärkeä osa kulttuuriamme ja yhtenäisyyttämme, sillä urheilu tuo suomalaisia yhteen. Esimerkiksi jääkiekko kilpailuja mennään seuraamaan yhdessä joukolla lähibaariin, jonne kokoontuu koko naapurusto kannustamaan paikallista joukkuetta. Tämä pätee jokaisessa urheilussa ja suomen voitettua, juhlii koko Suomi yhdessä kyseistä voittoa. Kuitenkin, kun talviurheilusta puhutaan, tulee monelle varmasti ensimmäisenä mieleen hiihto. Hiihto onkin yksi vanhimmista talviurheilulajeista Suomessa ja maailmalla. Ensimmäiset hiihtokilpailut järjestettiin Suomessa jo vuonna 1897. Tämän jälkeen hiihtokilpailuja ollaankin järjestetty tasaiseen tahtiin joka vuosi. Hiihto pitää edelleenkin ykkösasemaa Suomen talviurheilulajeissa ja sen suosio on varmasti pysymässä ennallaan myös tulevaisuudessa. Vaikka Suomelle ei olekaan enää kansainvälisesti tullut paljoakaan menestystä, pysyy se silti rakkaimpana lajina suomalaisten sydämissä ikuisesti. Suomella on kuitenkin edelleen kova maine kansainvälisesti hiihtomaana. Suomea vähemmän tuntevat saattavat jopa luulla, että suomessa käytetään edelleenkin suksia arkipäivän liikkumisessa suuren lumimäärän takia. Hiihto on oikeastaan kaikkein monipuolisin laji terveydellisesti. Se vaikuttaa laajasti koko kehoomme, sillä hiihdossa käytämme tasaisesti kehomme jokaista lihasta. Ja onhan se yksi perinnelajeista kulttuurissamme, joten lajia on tärkeä ylläpitää ihan vain kulttuurisessakin merkityksessä.

Maailman vanhin talviurheilulaji eli hiihto
Maailman vanhin talviurheilulaji eli hiihto

Hiihdon historiaa

Maailman vanhin suksi on löydetty vuonna 1938 Kuolajärven suosta. Tämä suksi onkin todella vanha ja sen on tutkittu olevan jo kivikaudelta. Se on valmistettu 3298 vuotta ennen ajanlaskuamme, joka tarkoittaakin jo todella pitkää aikaa. Tuohon aikaan se tuskin kuitenkaan oli käytössä urheilutarkoituksessa. Tällöin suksia todennäköisesti käytettiin vain olosuhteiden vaatimaan liikkumiseen, jotta lumella päästiin liikkumaan vaivattomasti. Tällöin sukset olivat kuitenkin myös todella erinäköiset ja meidän pitkien ja ohuiden nykyaikaisten suksien sijasta sukset olivat enemmänkin lyhyitä puupätkiä, joilla liikuttiin liukumalla eteenpäin lumessa. Tämä toisin kertoo, että suomalaiset käyttivät suksia liikkumiseen jo kivikautena. Suomi onkin yksi maailman vanhimpia maita, joissa hiihtoa on harjoitettu.

Hiihdon historiaa
Hiihdon historiaa

Tästä kertoo jo kaikkein varhaisimmatkin kertomukset, nimittäin Olaus Magnuksen vuonna 1555 kirjoittamassa teoksessa kerrotaan omituisesta pohjoisesta kansasta, joka liikkui talvella pyyntiretkille oudoilla puukapuloilla. Tässä siis puhutaan hiihtävistä suomalaista. Pitkä ja luminen talvi pakotti ihmiset jo alkuaikoina löytämään mitä erilaisempia keinoja liikkumiseen, jotta pyyntiretkille ja muille pakollisille menoille päästäisiin helpommin. Nykyaikaiseksi urheilulajiksi hiihto kuitenkin rupesi kehittymään vasta 1800-luvulla, jolloin myös ruvettiin järjestämään ensimmäisiä hiihtokilpailuja. Ensimmäiset kilpailut järjestettiinkin Suomessa 1800-luvun lopulla, jonka jälkeen siitä tuli suosittu urheilu- ja kilpailulaji. Maailmanmestaruuskilpailuihin hiihto taas tuli kansainvälisesti vuonna 1925, jonka jälkeen hiihto rupesi leviämään Pohjoismaita pidemmälle ja sitä ruvettiin harrastamaan laajasti ympäri maailmaa. Tämän jälkeen hiihtoa ruvettiin myös kehittämään kovaan tahtiin ja perushiihdon lisäksi kilpailuihin rupesi tulemaan mitä monimuotoisempia hiihtolajeja, jotka taas rupesivat houkuttelemaan yhä enemmän harrastajia. Hiihtoon lasketaan nykyään melkein 10 erilaista lajia, jotka koostuvat ampumahiihdosta mäkihyppyyn asti. Laskettelukin lasketaan hiihtolajeihin, nimittäin siinä käytetään suksia ja sekin on saanut aikoinaan alkunsa hiihdon kautta. Mäkihypystä onkin tullut suomalaisille ylpein hiihdonlaji, nimittäin Matti Nykänen on saanut luotua Suomelle ikuisen maineen mäkihypyn voittajamaana, vaikka hänen uransa onkin loppunut jo aikoja sitten.