Lumilautailu harrastus saa odottamaan talven tuloa

  • tehnyt

Kun katselee lumilautailijoita jotka sulavasti ja notkeasti kaartelevat rinnettä alas, tuntuu että tämähän on sitten helpon näköinen laji. Lumilautailu on kuitenkin huomattavasti hankalampaa kuin luulisi. Lajiin tutustuminen vaatii pitkää pinnaa ja staminaa, jotta pääsee sisälle lautailun saloihin. Sitkeällä päättäväisyydellä keskivertolahjakkuuskin kyllä oppii lautailun niksit.

Ei kannata heti alkuun odotella liikoja tai piiskata itseään turhan vaativiin tavoitteisiin, muutoin alkuinnostus saattaa lopahtaa ennen aikojaan. Kukaan ei ole seppä syntyessään, vaikka täytyy myöntää että joillain yksilöillä on selkeästi enemmän lahjakkuutta tämänkaltaisiin urheilulajeihin.

Lumilautailu harrastus saa odottamaan talven tuloa

Alku aina hankalaa….

Kaikesta alkuhankaluudesta huolimatta, lumilautailu on erittäin hauska ja vauhdikas laji, johon jää koukkuun kunhan pääsee sinuiksi laudan kanssa. Ensimmäinen asia onkin saada tuntuma lautaan. Toisen jalan kiinnittäminen ja tasamaalla vauhdin potkiminen auttaa hahmottamaan laudan paikan jalkojen alla, samalla selviää kumpi on parempi etujalka. Tätä kannattaa harjoitella enemmänkin jotta jalkojen paikka selviää, eikä tunnu oudolta. Sitten kohti rinnehissejä, jotka vaativat omanlaistansa tekniikkaa jotta niihin pääsee sujuvasti, koomisia tilanteita aiheuttamatta.

Seuraavana kyseeseen tuleekin sitten kaatumisharjoittelu. Tosiaan, kaatumistaito on tärkeä, sitä nimittäin tulee tapahtumaan ja paljon. Kaatumisen hienoudet voi selvittää helposti asettumalla laudan päälle molemmat jalat kiinni siteissä ja kaatumalla taaksepäin, selkä pyöreänä ja leuka rinnassa kiinni. Harjoitusten tarkoitus on oivaltaa vähiten murjova kaatumistapa. Eteenpäin kaatumista harjoitellaan tavallaan sukeltamalla vatsalleen ja asettamalla kyynärvarret vartalon suojaksi. Ranteita ei saa laittaa alle kaatuessa, ne murtuvat yllättävän helposti.Seuraava operaatio, mikäli on päässyt hissillä rinteeseen kunnialla, on luisumisen harjoittelu rinteessä poikittais-suunnassa. Tämän tarkoituksena on harjoittaa kanttaustaitoja, eli laudan kallistamista vuoroin kantapään ja varpaiden puolelle, jolloin lauta saadaan liikkumaan haluttuun suuntaan ja kääntyminen rinteessä onnistuu. Kallistaminen tapahtuu painoa siirtämällä. Kun liukuminen ja painonsiirto onnistuu, laudan kärkeä voi kääntää pikkuhiljaa alaspäin, jolloin saadaan jo vauhtiakin aikaiseksi. Paino tulee pitää etujalalla, ja oma asento kylki menosuuntaan. Mitä vähemmän liikettä tarvitsee tehdä laudan hallitsemiseksi, sitä helpompaa lautailu on. Lautailijoita katsellessa huomaa miten rento ja rauhallinen tyyli pysyy kokoajan vaikka vauhti olisi kovakin. Tämän ideaalisen tilan saavuttaminen ei ole helppoa, mutta on vaivan arvoista.

Hissien haaste

Hiihtohissien haaste on otettava vastaan urheasti mikäli meinaa päästä huipulle. Joten muutama neuvo hissien kanssa taisteleville lautailijan aluille. Hissejä on erilaisia, puhutaan ensin vaikka sompahissistä. Hissi siis näyttää samalta kuin sompa (vanhanaikaisen suksisauvan alakärki, se pyöreä osa). Helpoin tapa lautailijalle on irrottaa takaside ja napata sompa kainaloon, ja antaa sen vetää rinnettä ylös. Kannattaa varautua siihen että juuri ennen kuin hissi lähtee liikkeelle, siinä tapahtuu lievä nykäisevä liike, joka taatusti kaataa kumoon, mikäli siihen ei ole varautunut. Hississä pitää seisoa laudan suuntaan, eli samoin kuin laskiessa, kylki edellä. Laudan asentoa on turha korjailla, kunhan sen kärki osoittaa menosuuntaan. Ankkurihissi on astetta helpompi, sillä siinä ankkuri tulee jalkojen väliin, ja tässä voi matkustaa vaikka toisen lautailijan kanssa ensimmäisillä kerroilla, kunnes saa varmemman otteen hissiin. Ankkurihissi ei myöskään pyri korjaamaan lautailijan asentoa. Kaikki menee hyvin, kunhan ei nojaa ankkuriin.

Hissien haaste

Lumilautailun kirjoitetut alkeet eivät kummoisilta näytä joten lautailun alkeet on parasta lähteä kokemaan itse. Lautailu on parasta aloittaa jossain kivassa ja suht helpossa rinnekohteessa, mukavien ystävien kera, joiden kanssa voi sitten jälkeenpäin vertailla mustelmia ja naureskella hissisekoiluille. Seuraavaa talvea odotellessa.