Lumikenkäily

  • tehnyt
Lumikenkäily

Talvi ja sen riemut ovat jälleen saapumassa Pohjolaan, ja jos vain lunta sataa näille leveysasteille sopivasti, on ulkoileminen talvisessa luonnossa taas mukavaa ajanvietettä. Eräs talviharrastuslaji, joka alkaa olla yhä enemmän ja enemmän suosiossa, on lumikenkäily. Millaista se oikein on, tarvitaanko siihen paljonkin välineitä, ja missä sitä voi harrastaa? Etsitäänpä näihin kysymyksiin vastaukset.

Lumikenkäilyvarusteet

Lumikenkäilyä on harrastettu jo tuhansia vuosia sitten, koska näillä kengillä on päässyt kulkemaan sellaisillakin lumisilla alueilla, joihin ei tavallisilla kengillä, tai välttämättä edes suksilla, ole ollut pääsyä. Nykyään tietysti lumikengät ovat modernimpaa mallia kuin muinaisten metsästäjien oksa- ja taljakengät, eikä tarkoituskaan todennäköisesti ole saada oravaa kiinni. Lumikenkäily on nykypäivänä oiva tapa liikkumiseen raittiissa, talvisessa ilmassa ja lumikengillä pääsee liikkumaan sellaisessakin paikassa, jossa käveleminen hangessa olisi hankalaa. Lumikenkäily on myös siitä mukavaa, että sitä voi harrastaa ryhmissä, perheen kanssa, tai yksin. Jos ajatellaan painonhallintaa, tämä on siihen erinomainen laji. Ja toisin kuin suksia, ei lumikenkiä tarvitse voidella, joten ne ovat aina nopeasti valmiina!

Lumikenkiä on monen mallisia tarjolla, ja kun niitä valitsee, on yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena otettava huomioon kulkijan koko ja kengän pinta-ala sekä näiden suhde. Jos lumi on pehmeää ja kävelijä suurikokoinen, on suurempi malli parempi. Pienempi malli riittää taas hyvin jos lumi on jo pakkaantunutta ja kulkija pienempikokoinen. On myös hyvä, jos kenkien pohjasta löytyvät jääpiikit. Lumikengät kiinnitetään kävelijän omiin kenkiin, joten niiden kannattaa olla tukevat ja lämpimät. Lisäksi retkelle on hyvä ottaa mukaan sauvat, jotka antavat tukea esimerkiksi ylämäissä, ja tehostavat muutenkin liikkumista. Parhaita sauvoja tähän tarkoitukseen ovat suurisompaiset umpihankisauvat.

Lumikenkäilyn tekniikasta ja retkistä

Lumikenkäilyn tekniikasta ja retkistä

Tämän ulkoilumuodon tekniikka on melko helppo oppia ihan itsekin, tai on myös mahdollisuus mennä ohjatulle lumikenkäilykurssille. Tavalliseen kävelyyn verrattuna jalat liikkuvat lumikenkäillessä ikään kuin laahaten, ja lumikenkää pyritään kuljettamaan hangen pinnan lähellä. Tavoitteena on mennä eteenpäin rullaavasti. Sauvat tosiaan sitten auttavat vaikkapa ylä- ja alamäissä liikkumiseen. Myös turvallisuus on otettava huomioon, kun lumikenkäretkille lähdetään. Tässä lajissa piilee samanlaisia vaaroja kuin muissakin talvi- ja lumilajeissa.

Kannattaa muistaa lisäksi se, että lumikenkäily on paljon raskaampaa kuin tavallinen käveleminen, joten nestetasapainosta kannattaa huolehtia. Retken määränpäätä ja reittiä suunniteltaessa huomioon otettavia seikkoja ovat muun muassa oma suorituskyky, säätiedotteet ja varoitukset sekä kielletyt alueet ja luonnonsuojelualueet, joilla ei tule liikkua. Myös huolellinen perehtyminen maastoon etukäteen on suotavaa. Harjaantumattoman vaeltajan on varmasti parempi osallistua muiden kanssa järjestetylle lumikenkäretkelle, tai ottaa mukaansa opas.

Mukaan retkelle lumikenkien, omien retkeilykenkien ja sauvojen lisäksi kannattaa ottaa otsa- tai taskulamppu, ensiaputarvikkeet, tietysti matkapuhelin, ja kartta sekä kompassi. Riittävät ruoka- ja juomaeväät ja oikeanlainen vaatetus vedenpitävine säärystimineen ja vaihtovaatteineen on syytä varata mukaan myös. Lumivyöryriskiä ei pidä vähätellä, varsinkaan jos on menossa hoitamattomille luonnonrinteille tai korkeille rinteille, tai ulkomaille. Lumivyöryalueilla varustukseen kuuluu siis lisäksi lumivyörylähetin paristoineen ja lumivyörysondi ja -lapio.

Suomessa lumikenkäilyä on mahdollista harrastaa melkein missä vain, ja opastettuja retkiä ja kursseja tarjoaa monikin taho, eräänä niistä Suomen Lumikenkäilijät ry, joka on Suomen Ladun jäsenyhdistys. Kolin upeassa kansallismaisemassa on merkittyjä reittejä lumikenkäilijöille, samoin Lapissa vaikkapa Levillä, Saariselällä ja Ylläksellä. Monet palveluntarjoajat myös vuokraavat välineitä, esimerkiksi paikallisilta latuyhdistyksiltä voi kysyä tällaisesta mahdollisuudesta. Joten mikäli vain lunta talvella riittää, on tämäkin mukava liikuntamuoto oikeastaan jokaisen meidän ulottuvilla ja samalla voimme nauttia luonnon rauhasta!