Kaikkien aikojen suosituimmat talvilajit

  • tehnyt

Lämpötila laskee, päivät lyhenevät ja kaupat ovat pullollaan juhlavia tarjouksia. Tämä voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: talvi on tulossa. Miten tähän vastataan? Urheilemalla tietenkin! Tässä on lista maailman suosituimmista talviurheilulajeista, joiden joukosta varmasti löydät tuttuja suosikkeja mutta kenties myös uusia seikkailuja joita voit tänä talvena lähteä kokeilemaan!

Lumilautailu

Lautailu on aina ollut suosittu talvilaji mutta sen suosio on noussut jyrkästi viimeisen vuosikymmenen aikana, osittain uusien sisätila lumilautailukeskusten ansiosta. Sitä pidetään yhtenä vaikeimmista talviurheilulajeista, koska se vaatii paljon ketteryyttä, etenkin temppuja tehdessä. Itse asiassa, kun opettelee lumilautailemaan, aloittelijat voivat odottaa viettää yhtä paljon aikaa maassa kuin pystyssä, mutta älä anna sen lannistaa sinua! Jos varaat oppitunteja kokeneelta lumilautailun ohjaajalta ja varustaudut hyvillä suojavarusteilla, mäessä viettämäsi aika tulee varmasti olemaan hyvin palkitsevaa.

Laskettelu

Samoin kuin lumilautailun osalta, on yleinen väärinkäsitys siitä, että laskettelu on ulkouimaurheilulaji, jonka harrastaminen on mahdollista vain Manner-Euroopan lumisille rinteille. Mutta näin ei ole. Voit nauttia täydellisestä hiihtomatkasta myös esimerkiksi Skotlannissa, jos menet oikeaan aikaan vuodesta! Talviurheilukeskuksia on myös runsaasti ympäri maailmaa, joissa voit harrastaa lajia sisätiloissa, joten voit lasketella ympäri vuoden, missä ikinä oletkin.

Jääkiipeily

Haluatko kokea samaa jännitystä ja kauniita näkymiä kuin kalliokiipeilyssä, mutta kylmällä, jäisellä alustalla? Jääkiipeily on urheilu sinulle. Lajin harrastajat kuvailisi sitä enemmän taidemuodoksi kuin aktiviteetiksi. Se on vaativa laji, joka vaatii lähes kaikki fyysiset ja henkiset attribuutit, jotka voit kuvitella, taitoa, voimaa, tasapainoa ja päättäväisyyttä mukaan lukien.

Niin kuin lumilautailun ja laskettelun osalta, sisätiloihin rakennetut jääkiipeilykeskukset ovat erinomainen alkupiste aloittelijoille, jossa voi mitata omat henkiset ja fyysiset rajat ilman jyrkkien ulkokiipeilykokemuksen paineita. Kun tunnet olevasi valmis kokeilemaan luonnollisia pintoja voit lisätä haastetta ja mennä ulkokiipeilyradoille, mutta valmistaudu säähaasteisiin sisäjääkiipeily opettaja Kevin Shields muistuttaa: Kun olet ulkona jäällä, koko reitti voi olla siellä aamulla mutta poissa iltapäivällä.

Jääkiekko

Jääkiekko on toinen urheilulaji, joka assosioidaan usein Kanadan ja Suomen kanssa, mutta se on suosittua ympäri maapalloa. Jääkiekkojärjestöjä raportoidaan olevan olemassa 73 maassa ja urheilu kasvaa nopeasti monissa maissa, kuten Isossa-Britanniassa. Suomessa jääkiekko on toiseksi suosituin harrastus jalkapallon jälkeen. Jääkiekko on nopeatempoinen yhteisurheilulaji, joka vaatii taitoa, nopeutta ja kestävyyttä.

Luistelu

On mahdotonta kirjoittaa luistelusta ajattelematta Will Ferrellin elokuvaa Blades of Glory. Komedia kahden miehen taistelusta menestyä urheilussa kiteyttää luistelun lajina kauniisti. Kun hyvin toteutettu, se merkitsee tyylikkyyttä ja armoa. Kun se on huonosti toteutettu, se merkitsee hämmennystä.

Onneksi on sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettuja luistelukenttiä kaikkialla maailmassa, joissa voit rakentaa taitojasi ennen kuin sinusta tulee seuraava Torville ja Dean. Varmista, että olet ottanut luisteluvakuutuksen, jos luiskahdat jäällä ja vahingoitat itseäsi tai jotakuta muuta.

Curling

Vaikka se on suosituinta Kanadassa, curling oli oikeastaan keksitty keskiajalla Skotlannissa, jolloin pelaajat liu’uttivat graniittikiviä jäällä jäähän maalattua ympyrää kohden. Peli on saanut lempinimen ‘Roaring Game’ kivien aiheuttaman melun takia, mutta pelin virallinen nimi on saatu siitä, että pelaajat käyttävät harjoja lakaisemaan jäätä käpristyneillä (curling) liikkeillä, tasoittamalla kiven tietä kohdealueelle.

Curling on ollut virallinen urheilulaji talviolympialaisissa vuodesta 1998, joten ei ole koskaan ollut parempaa aikaa kokeilla sitä. Jos haluat kokeilla curlingia, olet onnekas, jos asut Skotlannissa, jossa on 22 curlingrinkiä verrattuna Englantiin, jossa on vain yksi! Suomesta löytyy myös mukava määrä curlingmestoja.