Hiihdä rajalta rajalle Pohjois-Suomessa

  • tehnyt

Joka maaliskuussa Rajalta Rajalle tapahtumaan osallistujat hiihtävät yli 440 kilometriä Pohjois-Suomen halki vuosittaisessa, monipäiväisessä matkassa, joka on avoin kaikille. Tämä on kirjaimellisesti ‘cross-country’ hiihtoa, joka on englanninkielinen nimitys maastohiihdolle. Hiihtäjät aloittavat Venäjän rajalta ja päättävät matkansa Ruotsin rajalle. Ajatus tämän rajalta rajalle matkan kulkemisesta houkuttelee niin kokeneita kuin kokemattomia hiihtäjiä ympäri maailmaa. He aloittavat matkansa Venäjän rajalla Kuusamon kaupungista koilliseen ja jatkavat niin kauan kunnes saapuvat Tornioon, joka sijaitsee aivan Ruotsin Haaparannan kupeessa. Näitä kahta kaupunkia erottaa vain joki, ja raja.

Henkeäsalpaavat maisemat, revontulet, lumiset puut ja rajaton luonto muodostavat muutamia nähtävyyksiä matkan varrella seitsemän päivän matkan aikana. Historiallisen hiihtomatkan aikana kuljetaan myös 40 kilometrin verran pitkin saksalaisten toisen maailmansodan aikana tekemää reittiä.

Vuonna 2013 Rajalta Rajalle juhli 30-vuotisjuhlaansa ja yli 300 otti osaa tapahtumaan 16 eri maasta, jopa Brasiliasta. Kolmelle hiihtäjälle tämä oli heidän ensimmäinen kertansa suksilla. Osallistujat väistämättä alkavat spekuloida, että heidän kattamat kilometrit ylittävät virallisesti luetellut etäisyydet. Monet vitsaileekin, että etäisyys mitataan ‘suomalaisilla kilometreillä’.

Rajalta Rajalle tapahtuman järjestävä Anitta Jaakola on kuullut monia teorioita tästä aiheesta. Muutamia vuosia sitten, hollantilainen hiihtäjä keksi tarinan moottorikelkankuljettajasta, joka ylläpitää hiihtoladut joka aamu sanoen, että hän oli hieman huoleton mitatessaan matkan pituutta.

Pohjoismainen vieraanvaraisuus

Josefin Palmén, ruotsalainen kestävyysurheilija, jolla on myös ensimmäisen tyypin diabetes, osallistui Rajalta Rajalle tapahtumaan vuonna 2013 ja totesi, että ‘paikalliset olivat erittäin kilttejä ja avuliaita’. Pisimpänä hiihtopäivänä moottorikelkka auttoi antamalla valoa pimeydessä.

Vapaaehtoistyöntekijät ylläpitävät reitin varrelta löytyvää 39 tukiasemaa, joskus jopa koko päivän niinkin alhaisissa lämpötiloissa kuin miinus 41 asteessa, ja tarjoavat rohkaisuja ja lämpimiä mehuja, välipaloja ja keittoa. Yöllä he auttavat saunojen lämmittämisessä ja joissain paikoissa valmistavat illallista nälkäisille hiihtäjäryhmille, jopa sadalle hiihtäjälle kerralla. Kilpailun kahtena yönä yövytään paikallisissa kouluissa, kokemus joka sallii osallistujia saamaan vilauksen alueen elämäntavasta. Osanottajien suurin huoli on eksyä tai tulla jätetyksi yksin, mutta vapaaehtoisesti toimivia moottorikelkkailijoita partioi reitillä ja auttaa kaikkia jotka jäävät jälkeen ja suorittavat myös tarvittaessa pelastusoperaatioita jos joku eksyy.

Toveruutta kylmissä olosuhteissa

440 kilometrin pituinen hiihtomatka Pohjois-Suomessa voi kuulostaa pelottavalta, mutta Rajalta Rajalle ei ole kilpailu. Etäisyys on niin pitkä, että sen virallisesti mittaaminen aiheuttaisi haasteen ja tapahtuman alkuperäinen tarkoitus oli olla tiimihenkinen tapahtuma eikä kilpailuhenkinen.

Leila ja Väinö Vuotilainen, avioparitiimi, ovat ainoita, jotka ovat osallistuneet Rajalta Rajalle tapahtumaan joka vuosi. Leila kertoo ensimmäisestä tapahtumasta vuonna 1984: ‘Meidän pieni ryhmämme hiihti samaan tahtiin hitaimpien hiihtäjien kanssa. Loppujen lopuksi olimme tulleet hiihtämään yhdessä’. Tämä ei ole korkeapaineinen tapahtuma. Hiihtäjät eivät tarvitse hiihtää koko matkaa joka päivä, jos he haluavat, linja-autokyyti on saatavilla reitin puolivälissä.

Ihmiset lähtevät mukaan eri syistä. Palménin klubikaveri pyysi häntä lähtemään tapahtumaan hänen kanssaan, ja tämä oli ensimmäinen kerta kuin Palmén kuuli tapahtumasta. Monelle hiihdosta innostuneelle Rajalta Rajalle tapahtuma muodostuu elinikäiseksi tavoitteeksi. Koko matkan hiihtäminen on haaste edistyneillekin hiihtäjille, mutta osanottajien välinen seurustelu ja tapahtumaa ympäröivä jännitys antavat ylimääräisen potkun. Yksi osallistuja harjoitteli rullaluistelemisella Espanjassa, ja hiihti lumella vain kerran ennen tapahtumaan osallistumista. Hän halusi osallistua tapahtumaan koska maisemat ja seikkailu näytti niin mahtavilta. Jotkut ihmiset tulevat tapahtumaan vain sen takia, että kirjaimellisesti maan halki hiihtäminen on uusi ja mielenkiintoinen kokemus. Olisi sinustakin hiihtämään pohjois-suomen halki seitsemän päivän aikana?