Big Mountain -hiihtäminen

  • tehnyt

Big Mountain -hiihtäminen on yksi extreme-urheilun laji, ja sille on hieman vaikea löytää täysin sopivaa suomennosta. Voidaan puhua esimerkiksi maastohiihdosta, joka saa äärimmäisiä muotoja, tai eräänlaisesta vapaahiihdosta tai freeride- sekä freestyle-hiihdosta. Tässä nimenomaisessa lajissa on tyypillistä, että siihen kuuluu jyrkät maastovaihtelut, hiihtämistä tai laskemista puuterilumessa tai yleensäkin koskemattomassa lumessa, ja tasapainon säilyttämistä hurjissakin nopeuksissa. Olennaista on se, että maasto on luonnontilassa eikä sitä ole huoliteltu, eikä tässä hiihtolajissa ole mitään tarkkoja sääntöjä. Yleensä halutaan tehdä jotain näyttävää, vaikkapa huikeita hyppyjä ja käännöksiä. Lumilautailu on eräs muoto, joka onkin hyvin keskeinen ja olennainen lajin osa. Niin kuin kaikissa muissakin extreme-urheilun lajeissa, tässäkin on melko suuri loukkaantumisvaara, mutta toisaalta kaikissa lajeissa tämä täytyy ottaa huomioon. Erään lajin harrastajan ja kilpailijan mukaan hän on nähnyt kilpailuissa todella harvoin loukkaantumisia. Mutta katsotaan hieman lajin harrastajia, ja minkälaisia kilpailuja oikein järjestetään.

Harrastus ja kilpailut

Tätä lajia harrastetaan ympäri maailmaa, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa on monia hiihtokeskuksia, joissa Big Mountain -hiihto on suosittua. Lajissa pidetään myös erilaisia kilpailuja. Freeride-kilpailuissa kilpailijan pitää selvittää jyrkätkin luonnonmaaston vaihtelut sulavasti – ja jokaisen yksittäisen kilpailijan reitti vaihtelee. Sää- ja lumitilanteen nopeat vaihtelut tuovat oman lisänsä ja haasteensa kilpailun kulkuun. Kansainvälisistä kilpailuista esimerkiksi Freeride World Tour on vuosittain järjestettävä kisaturnee. Ensimmäinen sellainen järjestettiin vuonna 2008. Vuosina 1995-2001 Uudessa-Seelannissa pidettiin vuosittain extreme-lautailijoille ja -hiihtäjille “World Heli Challenge” -niminen kilpailu. Kilpailupaikalle päästiin helikopterikyydillä ja paikkana oli Mt. Cookin kansallispuisto, kilpailut käytiin myös kahden viikon aikana täysin sää- ja lumiolosuhteiden mukaan. Vuoden 2001 terroristihyökkäykset keskeyttivät kansainväliset sponsoriavut kahdeksaksi vuodeksi, kunnes vuonna 2009 kilpailu saatiin jälleen käynnistettyä, ja ne on käyty vuosittain siitä lähtien.

freestyle-hiihdon

Eräs freestyle-hiihdon suurista nimistä oli Craig Kelly; amerikkalainen lumilautailija, jota kutsutaan myös freeride-hiihdon kummisedäksi. Häntä on myös sanottu kaikkien aikojen parhaaksi lumilautailijaksi. Toisaalta hän myös hylkäsi todella rahakkaita lumilautateollisuuden tarjoamia sopimuksia voidakseen keskittyä paremmin freeride-lautailuun. Valitettavasti Kelly kuoli alle 40-vuotiaana lumivyöryn uhrina Kanadassa. Muita Big Mountain -hiihdon pioneereja ovat esimerkiksi Johan Olofsson, joka oli ensimmäisiä lumilautailijoita, jotka veivät freestyle-hypyt ja -kikat täysin luonnonmukaisiin rinteisiin ja maastoihin esimerkiksi Alaskaan, sekä Travis Rice, joka on kunnostautunut erityisesti kilpailuissa ja on saanut suorastaan legendan aseman freestyle-piireissä.

Jos haluat katsoa henkeäsalpaavan hienon elokuvan freestyle-hiihdon maailmasta, kannattaa katsoa Jérémie Heitzin dokumentti “La Liste”. Jèrémie Heitz, joka on syntynyt vuonna 1989, aloitti laskettelun jo 2-vuotiaana, ja on siitä asti tiennyt, että tämä urheilulaji on hänen kutsumuksensa. Sveitsiläinen on ilmoittanut tavoitteekseen “viedä freeride-hiihto vielä askeleen pidemmälle, suurille vuorille”. Myös tärkeä tavoite hänellä on voittaa Freeride World Tour -kilpailu, missä hänen suurin onnistumisensa tähän mennessä tapahtui vuonna 2015, jolloin hän sijoittui kuudenneksi Chamonix’ssa. La Liste-dokumentin sanotaan olevan todellinen visuaalinen juhla, ja siinä käydään läpi Big Mountain -hiihdon ja freestylen koko kehityskaari. Jérémie Heitz haastaa elokuvassa itsensä todella pohjamutia myöten, tai pitäisikö sanoa vuorenhuippuja myöten, sillä hän hiihtää kaikkein vaikuttavimmilla ja mahtavimmilla Alppien huipuilla jopa 4000 metrin korkeudessa.

Tämä laji on todella päätähuimaavan vauhdikasta, eikä tietysti sovi kaikille. Unohtaa ei voi, niin kuin missään urheilussa, loukkaantumisen mahdollisuutta. Tässä vielä sääolosuhteet näyttelevät aika suurta osaa monessa asiassa. Mikäli laji tuntuukin itselle liian riskialttiilta, voi kuitenkin nauttia ammattilaisten suoritusten katselemisesta, ja istua itse rauhassa sohvalla viltin sisällä juomassa kaakaota!